Jačanje ekonomije i lokalnih zajednica

Vjerujemo da je osnaživanje ekonomije, i to na sve načine koji su nama kao finansijskoj instituciji raspoloživi, najbolji doprinos održivosti zajednice. Ekonomski prosperitet u malim privredama poput BiH se zasniva na snažnim ekosistemima srednjeg i malog biznisa, mladih preduzetnika i naprednih industrija. Zato našu podršku, samostalno i u saradnji sa različtim partnerima koji dijele našu misiju, u obliku prilagođenih modela finansiranja, ali i programa podrške i sponzorisanja, ciljano usmjeravamo u 

  • Osnaživanje mladih preduzetnika i startupa pristupom kapitalu i mentorstvu kroz program „Korak po Korak“ 
  • Poticaj jačanju poljoprivrede i proizvodnje hrane kroz prilagođene proizvode i programe podrške stručnom razvoju u ovom sektoru
  • Razvoj turističkog sektora kroz program umrežavanje bh. turističkih djelatnika sa potencijalnim partnerima u drugim zemljama u svrhu stimulisanja priliva turista u zemlju, promociju turističkih potencijala, prilagođene proizvode za turistički sektor kao i finansiranje poboljšanja infrastukture na turističkim destinacijama.

Ostajemo posvećeni ovim fokusima, sa krajnjim ciljem da kroz mlado poduzetništvo potičemo inovacije i otvaranje novih radnih mjesta, a kroz napredak važnih industrija diversifikovanoj i održivijoj ekonomiji.

Program mentoringa i finansiranja startupa "Korak po korak"

„Korak po korak“ je jedinstven program mentoringa i finansiranja startupa koji provodimo u partnerstvu sa Startup Studiom Fondacije Mozaik. Kroz ovaj program startup preduzeća mogu dobiti podršku u vidu edukacija u različitim poslovnim oblastima kako bi svoj biznis podigli na veći razvojni i komercijalni nivo, a potom i finansiranja od strane Sparkasse Banke uz posebne pogodnosti.

Program ima za cilj da potakne poduzetnički duh, pomogne mladim preduzećima da se razviju u održive biznise i tako doprinese otvaranju novih radnih mjesta i održivosti bh. ekonomije.

Kredit za poljoprivredna preduzeća

Specijalna kreditna linija sa pogodnostima za poljoprivredne biznise kreirana je u partnerstvu Sparkasse Bank i UNDP BiH kroz projekat EU4AGRI sa ciljem podrške razvoju i jačanja konkurentnosti poljoprivredne industrije u BiH. 

Poljoprivreda i proizvodnja hrane krije ogromne, neiskorištene potencijale. Stoga, Sparkasse Banka želi biti predvodnik i aktivno poticati promjene u smjeru povećanja dostupnosti izvora finansiranja za ovaj sektor, jačeg korištenja poljoprivrednih potencijala i time, u konačnici, građenja okosnice samoodržive ekonomije BiH.

Program podrške turizmu

"Meet BiH" susreti za umrežavanje austrijskih i domaćih turističkih djelatnika

Strateški smo opredijeljeni da ciljano podržavamo one industrije koje imaju potencijal da generišu održiv razvoj i samostalnost ekonomije BiH, kao što je turizam. 

Radimo to kroz naš osnovni bankarski posao prateći turističke kompanije sa posebno dizajniranim kreditnim linijama i modelima, ali idemo i korak dalje. U partnerstvu sa Projektom USAID Turizam i Advantage Austria, ugostili smo renomirane turističke agencije iz Austrije, organizirali im obilazak umrežavanje 25 turističkih agencija iz Austrije i Bosne i Hercegovine sa ciljem uspostavljanja poslovnih veza i saradnje koja treba stimulisati priliv austrijskih turista u našu zemlju. Ovaj “B2B networking event” je bio završnica petodnevnog boravka deset odabranih agencija iz Austrije u BiH, a kojima je organizovan obilazak nekih od najatraktivnijih turističkih destinacija.