Finansijska pismenost i društvena odgovornost

Vjerujemo da je osnaživanje pojedinaca i privrede da donose informirane finansijske odluke i postignu svoje finansijske ciljeve, kamen temeljac održivog individualnog i društvenog prosperiteta. Stoga je finansijsko opismenjavanje duboko i dugoročno integrisano u naš poslovni model. Pri tome se ne zadržavamo na  klasičnim formama educiranja naših klijenata i širih zajednica, nego je podižemo na jedan potpuno novi nivo, potičući kulturu inovacija i rješavanja problema za ekonomski napredak BiH.


Kroz naš koncept „Banka u susjedstvu“, želimo biti dobar komšija koji prepoznaje potrebe lokalnih zajednica, i reaguje tamo gdje je najpotrebnije. 

Finansijska pismenost

Spoj akademske zajednice i bankarstva na projektu „Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva“ - predstavlja inicijativu kojom Banka želi da pokaže promjenu poslovnog modela sa onog koji je bio posebno vezan za isključivo nuđenje osnovnih finansijskih usluga, klasičnih finansijskih servisa, ka onome koji smo nazvali finansijsko zdravlje. Ovaj projekat Banka provodi sa šest vodećih ekonomskih fakulteta iz cijele BiH.

Ovo znači mnogo aktivniju ulogu banke u kreiranju jednog ambijenta koji treba da doprinese prvenstveno stvaranju nove vrijednosti u našem društvu, poboljšanju životnog standarda stanovništva i ekonomskom blagostanju. „Zlatno S“ je zapravo mjesto susreta nauke i struke. Mjesto susreta stručnjaka koji treba da raspravljaju, analiziraju, donose neke nove vrijednosti, nove empirijske zaključke koji trebaju pomoći ekonomiji BiH da bude jača i stabilnija

Ovo je jedini projekat u BiH koji na ovaj način uvezuje akademsku i bankarsku zajednicu, ohrabrujući mlade istraživače, naučnike i stručnjake da promišljaju nova rješenja za probleme i bolje korištenje potencijala ekonomije BiH.

Društvena odgovornost

Poduzetnička akademija

Kroz devet radionica Sparkasse poduzetničke akademije, oko 80 malih i srednjih privrednika iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke je steklo konkretna, aplikativna znanja koja mogu donijeti dodatnu vrijednost njihovom poslovanju.

Renomirani stručnjaci iz Deloittea i eksperti iz oblasti digitalnog marketinga kompanije Lilium podijelili su svoja znanja sa polaznicima akademije, a program je podržan od strane Evropske unije posredstvom EFSE-a koji u BiH zastupa Finance in Motion.

 

Podrška kulturi

Ponosni smo partner “Imagine&Arts Initiative", udruženjem koje promoviše umjetnost i kulturu kao sredstvo inspiracije i promjene. Kroz ovu saradnju, želimo podići svijest o važnosti umjetnosti u izgradnji zajednice koja cijeni i njeguje svoje kulturno naslijeđe.

Zajedno sa "Imagine&Arts Initiative", Sparkasse banka gradi mostove između finansija i umjetnosti, stvarajući pozitivan uticaj na živote ljudi.

Podrška ranjivim populacijskim skupinama

Posvećeni smo stvaranju inkluzivnog društva gdje svaki pojedinac, bez obzira na svoj društveni položaj, može ostvariti svoje potencijale. Kroz raznolike programe i inicijative, Sparkasse banka aktivno radi na pružanju podrške najranjivijim zajednicama, uvjerena u to da zajedničkim naporima možemo graditi bolju budućnost za sve.