Sigurna online kupovina

Pripremio: Amel Agić, direktor prodaje proizvoda za stanovništvo

Online kupovina je posljednjih godina doživjela veliku ekspanziju te je sada putem online kanala moguće kupiti doslovno sve – od hrane, odjeće, cvijeća, nakita do namještaja i drugih većih stvari.

Međutim, uz ove pogodnosti, online kupovina sa sobom nosi i mogućnosti za prevaru i malverzacije, stoga treba biti oprezan.

 

Donosimo nekoliko savjeta za sigurnu online kupovinu:

Narudžbe uvijek šaljite sa sigurne mreže

Ukoliko vaš kompjuter nije zaštićen od potencijalno zlonamjernog softvera, vaši finansijski podaci i lozinke su u opasnosti od krađe, kao i sve ostalo što pohranjujete na njemu ili radite. Stoga je neophodno da, ukoliko koristite bežičnu mrežu, ona bude šifrirana kako neko sa strane ne bi mogao prikupiti vaše podatke. Izbjegavajte bilo kakve finansijske transakcije kada koristite javnu mrežu jer možda nećete znati da li je ugrožena ili nije.

Prikupite više informacija o trgovcu i njegovoj pouzdanosti

Ukoliko već poznajete trgovinu onda znate da je kupovina sigurna i da im se uvijek možete obratiti za neku dodatnu pomoć. Međutim, ukoliko ne poznajete radnju ili trgovca od kojeg kupujete, najbolje je da ih prvo provjerite, raspitate se kod prijatelja da li je neko imao iskustva s njima, da li su pouzdani, provjerite i njihove recenzije i komentare ranijih kupaca. Ukoliko trgovina nije recenzirana ili nema pozitivne komentare onda je najbolje da ih zaobiđete.

Izbjegavajte ponude koje izgledaju "previše dobro da bi bile istinite"

Svaka online trgovina koja obećava previše po preniskoj cijeni je sumnjiva. Ako je cijena preniska, trebate razmisliti da li su ti proizvodi legalno nabavljeni, da li je roba zaista onakva kakvom je prikazuju, razmotrite mogućnost da biste mogli dobiti nešto neispravno ili sasvim drugačije od onoga što vam prikazuju, te da li postoji mogućnost povrata ili zamjene ukoliko nešto ne bude u redu.

Nemojte koristiti online trgovinu koja traži više podataka nego što je to potrebno

Znamo da je za online kupovinu potrebno dati određene podatke, kako bi roba došla na vašu adresu i kako bi vas dostavljač mogao kontaktirati, ali postoje i podaci koji za takvo nešto nisu potrebni. Naprimjer, podatke o svom bankovnom računu nikada ne biste trebali davati pri online kupovini, kao ni broj lične karte ili vozačke dozvole.

Uvjerite se da je stranica sigurna

Prije nego unesete bilo kakve lične ili podatke o kreditnoj kartici na web lokaciju za kupovinu pogledajte da li web adresa na stranici počinje sa "https:", a ne "http:". To malo "s" govori da je web stranica sigurna i šifrirana kako bi zaštitila vaše informacije.

Prijavite prevarante i upozorite druge

Ukoliko ste već bili prevareni, obavezno trebate prijaviti svoj slučaj nadležnim organima, ali i obavijestiti druge osobe da je kupovina u određenoj online trgovini opasna i da je trebaju izbjegavati.

3D Secure - naš korak dalje u zaštiti

Posvećeni sigurnosti naših klijenata, mi u Sparkasse banci odlučili smo da napravimo korak dalje kada je u pitanju zaštita kartica. Među prvima smo u BIH uveli 3D Secure sigurnosni standard, koji klijentima pruža najviši nivo sigurnosti prilikom kupovine našim karticama putem interneta. Visa i Mastercard kartice koje izdaje naša banka su zaštićene ovim sigurnosnim standardom, kojeg na globalnom nivou primjenjuju kuće VISA International i MasterCard worldwide, a poznat je i pod nazivom MasterCard Identity Check ili Visa Secure.

3D Secure sigurnosni standard aktivira se pri prvoj ispravnoj identifikaciji u online trgovini koja podržava ovaj standard, a da biste obavili kupovinu, potrebno je da odaberete željenu robu ili uslugu te da potvrdite da želite obaviti plaćanje. Za postupak aktivacije 3D Secure dovoljno je da prihvatite Opšte uslove korištenja usluge, potvrdite Generiši SMS lozinku, te da unesete kod koji vam je dostavljen SMS porukom i kliknete Prihvatam.

Sada kada ste se uvjerili da ste zaštićeni, slobodno kupujte i uživajte u online šopingu!