Najčešće dileme pokretača startupa

Pripremio: Adnan Mušić, direktor Podružnice Sarajevo i social banking officer Sparkasse Bank

Startup je po definiciji kompanija u prvim fazama svog poslovanja te stoga ima i jedinstvene izazove. Oni prozilaze iz činjenice da su to mladi biznisi s novim idejama, najčešće ograničenim resursima i malim timom. Donosimo listu najčešćih dilema s kojima se pokretači startupa suočavaju dok rastu i predlažemo rješenja za prevazilaženje ovih izazova.

Na putu do uspješnog biznisa mogu se ispriječiti brojni problemi. Zbog njih, prema zvaničnim statistikama, čak 90% startupa propadne. Najveći izazovi su finansije, ekonomsko okruženje i pronalaženje novog, odnosno zadržavanje postojećeg kadra.

Osnivanje startupa je često haotičan i proces pun improvizacija. Teško da se ijedan drugi poslovni poduhvat u tom smislu može porediti sa stvaranjem organizacije od nule. Bilo da krećete od sjajne ideje ili odličnog tima, vrlo je vjerovatno da ćete naići na ove dileme. Ipak, važno je da shvatite da su sve one neophodne tačke odlučivanja, svaka sa određenim brojem često neprepoznatih opcija koje imaju važne posljedice po osnivača/e i startup. Svaka od njih poziva na pažljivo i racionalno donošenje odluka. 

 

Kada osnovati startup?

Startupi su ogromni eksperimenti. Njihovi osnivači čine tri stvari koje možda nisu uspjeli naučiti u školi niti na prethodnim radnim mjestima:

·         upravljati neizvjesnošću

·         pomicati granice

·         razmišljati kao vlasnik.

Ali kada u svojoj karijeri krenuti putem pokretanja startupa? Da li čekati da prikupite dovoljno radnog iskustva? Šta ako strast koju osjećate za svojom idejom prođe? Šta ako tržište još uvijek nije zrelo da vašu ideju ili vam jednostavno aktuelna situacija u kojoj se nalazite ne dozvoljava bilo kakav izlazak iz zone komfora?

Istina je da godine nisu bitne za pokretanje startupa. Ključna je strast koja vas pokreće. Međutim, motivacija nije garant uspjeha. Stoga se prije skoka u ovu poslovnu avanturu dobro preispitajte da li vas je dosadašnje radno iskustvo pripremilo za ovaj korak. Istina je, međutim, da u želji da budu što bolje pripremljeni, mnogi potencijalni osnivači startupa čekajući predugo propuste svoju priliku.

Solo ili timski?

Uzbuđenje zbog pokretanja novog poslovnog poduhvata često baci u sjenu jednu od najvažnijih odluka s kojom se osnivači susreću - da li da krenu sami ili da dovedu suosnivače, radnike i investitore koji će im pomoći u izgradnji biznisa? Ove odluke na početku obećavajućeg poduhvata postavljaju temelje vašeg startupa i mogu biti ključ uspjeha ili tačka rascjepa. Otuda potreba da im se posebno posvetite kako biste ih donijeli na racionalan način.

Koga zaposliti i kada

Preciziranjem osnivačkog tima ne prestaju dileme. Rastom biznisa na površinu isplivavaju različite sposobnosti ili resursi osnivačkog tima, što često zahtijeva nove resurse u smislu ljudskog, društvenog i finansijskog kapitala. Tako osnivači često moraju tražiti uposlenike sa posebnim vještinama koje će unaprijediti poslovanje, a pritom nastaju nove dileme - da li zaposliti osobe koje već poznajete, koje uloge im dati, kako ih privući i zadržati?

Svaka faza evolucije startupa obilježena je važnim promjenama u njegovim potrebama za zapošljavanjem. Iako ne postoje univerzalna pravila, neki od korisnih savjeta su:

·         U ranoj fazi se fokusirajte na ljude s pozitivnim stavom i željom da budu dio tima koji vuče naprijed.

·         Neka vam sistem unapređenja u timu bude važniji od dovođenja novih zaposlenika.

·         Angažujte iskusnije od sebe.

Na kraju krajeva, sve počinje i završava s ljudima pa tako i startupi. Bez obzira na to koliko ste vi sjajni u svemu čega se dotaknete, put vašeg startupa od trnja do zvijezda uvijek će zavisiti od grupe talentovanih i vrijednih ljudi koje ste okupili oko sebe.

Njihovo veličanstvo investitori

Profesionalni investitori su odigrali važnu početnu ulogu u finansiranju i podizanju nekih od najuspješnijih startupa, uključujući tadašnje pionire industrije Google i eBay. Da bi biznis stigao do faze ubrazanja rasta, potrebna su ulaganja. Ono što uvijek treba imati na umu da se investicija ne dobija, već osigurava i opravdava napornim radom i redovnim i transparentnim izvještavanjem.

Izvori kapitala za vaše finansiranje posla mogu biti:

·         Prijatelji ili porodica

·         Crowfunding (kampanja za masovno finansiranje)

·         Inkubatori za startupe

·         Anđeli investitori

·         Venture capital - fondovi rizičkog kapitala

·         Finansijska podrška banke

Realno procijenite potrebe svog biznisa za novcem i na osnovu te procjene ćete imati uvid kojoj vrsti investitora se trebate obratiti. I prihvatite činjenicu da možda više nećete imati svu kontrolu pri donošenju odluka u svojim rukama.Gledano iz ugla investitora, ulaganje u startupe može biti veoma rizično. Zato osnivači startupa moraju uvjeriti investitore da imaju ono što je potrebno za uspjeh i u cijeloj priči uvijek biti iskreni i otvoreni. Dobri odnosi s investitorima su kamen temeljac budućeg finansiranja.

Kada govorimo o bankarskom finansiranju startupa, u BIH postoji jedinstven program za pod nazivom "Korak po korak" koji sprovodi Sparkasse Bank u saradnji sa Fondacijom Mozaik. Cilj programa je da pomogne mladim ljudima da unaprijede svoje ideje kroz edukativnu podršku i mentorstvo, ali i da na kraju dođu do finansijskih sredstava koja su im neophodna da započnu sopstveni posao. Program uspješno djeluje već nekoliko godina u svim zemljama centralne i istočne Evrope u kojima posluju Erste i Sparkasse banka.